Filmens innehåll

De olika momenten summeras nedan. Du finner fördjupningsmaterial genom att klicka på vinjettbilderna!


UPPTAKT

Ljuset väver i rummet och återglänser i materien. Det uppstår en bildvärld som bygger på kontraster. Goethe betraktade enkla svart-vita planscher genom ett glasprisma och fann fyra grundtyper av spektra, vilka är parvis komplementära.

 


FÖRSÖKSUPPSTÄLLNING

Ett parallellt ljusflöde skickas genom ett stort glasprisma, där det avlänkas och får svepa fram utefter en vit kartong på vilken de fenomen vi skall studera projiceras och synliggörs.

EN SPEGEL I LJUSFLÖDET

 

En liten spegelskärva, som hålls i solljuset, ger oss två bilder: en ljusbild och en skuggbild. Ljusflödet delas upp i tvä komplementära delar. 


SPEKTRALUPPDELNING

Isaak Newton diskuterar i sin bok Opticks, från 1704, följande försök. Med hjälp av en skärm med ett hål i utväljs en del av ett spektrum och strålen får träffa ett prisma. Den avböjs då, men breder icke ut sig till ett mångfärgat spektrum. Den behåller sin kulör och betecknas därför som "monokromatiskt ljus".

HOLTSMARKS IDÉ

Hur kan vi göra detsamma med det omvända spektrum? Alltså, med hjälp av en smal spaltöppning utvälja en enskild färg ur ett detta spektrum, exempelvis en ren purpurstråle.  Denna måsste i så fall frambringas i ljus omgivning, alltså som skuggstråle på vit bakgrund.  Den norske fysikern Torger Holtsmark har teoretiskt utrett hur detta kan åstadkommas med hjälp av spegelspalter.  

TVÅ PARALLELLA  SPEGELSPALTER

 

Så ser försöksanordningen ut. Två spegelspalter är monterande parallellt med varandra. De ställs intill prismat på så sätt att den monokromatiska skuggstrålen frambringas i det reflekterade ljuset från spegelarrangemanget. 


VAD LÄR VI OSS AV DETTA?

Ställer man ett litet prisma i purpurstrålens väg, så avböjs strålen utan att några andra färger frambringas. Till varje monokromatisk ljusstråle hör komplementärt en monokromatisk skuggstråle. Ljus och mörker spelar i den synliga världen likvärdiga roller. 

EFTERSPEL

Att säga att ljuset "består" av strålar är tvivelaktigt. Ljusstrålarna är ju bara bilder, liksom även skuggstrålarna bara är bilder.  Bilderna och deras färger är frambringade i ljuset och av ljuset, men är inte ljusets självt. Goethes säger: Glöm inte att vi vandrar i bildernas rike! 

 


 

Fakta om DVD-utgåvan

Skivan innehåller tre versioner av filmen, med uppläsare på engelska, tyska respektive svenska. Det medföljer ett litet häfte med förord av prof. Johannes Grebe-Ellis samt en förklarande text av filmmakaren själv: "Purpurstrålens hemlighet".

DVD Video PAL, Aspekt 4:3, längd 17 min

Utgiven av DRUCKtuell, Druck- und Medienzentrum Gerlingen GmbH

waldorfbuch@dmzg.de

Kan beställas från 

http://www.waldorfbuch.de/shop/themes/kategorie/detail.php?artikelid=537&source=2

Pris: 21.00€

ISBN 978-3-940606-60-0

 

 

 

 

 

PSColour\inhalt-sv.htm per 2010-04-27 uppdaterad 2014-11-03 reviderad 2021-08-13